homeghid de machiajsanatatemachiaj onlineeditorialafectiunicabinete
 
 
Machiaj
Despre tine
Ghid de machiaj
Intreaba expertul
Lectii de machiaj
Noutati si tendinte
Stil de vedeta
Trusa de zi cu zi
Sanatate
Ingrijire si frumusete
Sfaturi de sezon
Cabinete
Dermatologie
Infrumusetare
Chirurgie estetica
Oftalmologie
Clinica stomatologica
Editorial
Editorial
Noutati
Maxime
 
 
  Afectiuni si tratamente
 

Acnee

Dermatoză provocată de inflamarea foliculilor pilosebacei.
Forma sa cea mai frecventă, acneea juvenilă, afectează aproximativ 80% dintre adolescenţi şi se vindecă spontan către vārsta de 19 ani īn 90% din cazuri, fără a lăsa cicatrice. Acneea rozacee sau rozaceea se observă mai ales la femei cu vārsta cuprinsă īntre 40 şi 50 ani. Acneea neonatală afectează faţa noului-născut; ea nu durează decāt cāteva luni. īn plus, există forme de acnee foarte particulare: acneea necrotică (a frunţii), acneea cheloidiană (a cefei), acneea conglobata (īntinse abcese supurative cu fistule).

Acneele medicamentoase sunt provocate de ingerarea de medicamente (corticosteroizi, vitamina B12, corticotrofină, barbiturice, bromuri, săruri de litiu, unele medicamente antituberculoase şi imunodepresoare şi, la femei, hormonii androgeni şi contraceptivele orale conţinānd derivaţi androgenici) sau īn urma contactului cu produsele cosmetice, industriale (uleiuri minerale, hidrocarburi aromatice halogenate, clor industrial) sau din cauza unei expuneri accidentale la dioxine; ele se caracterizează prin leziuni inflamatorii congestive şi supurate, apărānd īndeosebi pe faţă.

Acneea juvenilă.
Acneea juvenilă este datorată unor dereglări hormonale: la pubertate, secretia sebacee, care depinde de androgeni (hormonii masculini) si de estrogeni (hormonii sexuali feminini) produsi de catre glanda suprarenala si de testicule sau ovar, creste in mod deosebit.

SIMPTOME si SEMNE.
Această acumulare de sebum (substanţa grasă secretată de glandele sebacee ale pielii), la care se adaugă o hiperkeratoză (hipersecreţia de keratină, elaborată īn exces de către peretele foliculului) şi o proliferare bacteriană, antrenează o inflamare a foliculilor pilosebacei, dānd posibilitatea formării de comedoane, cānd deschise (puncte negre), cānd īnchise (microchisturi), a unor papule, unor pustule (papule avānd deasupra un punct alburiu supurant), chiar de noduli (tumori).
In formele cele mai grave de acnee se observă chisturi profunde şi purulente, care adesea se golesc la suprafaţă. Acneea apare mai ales īn zonele cu mare concentraţie de glande sebacee, īn special faţa, gātul, pieptul şi spatele.

Acneea rozacee.
Cauzele acneei rozacee sunt controversate: unii o atribuie unei hipoclorhidrii (diminuarea proporţiei de acid clorhidric īn sucul gastric); se pare ca ceaiul, cafeaua, nucile, ciocolata, piperul, alcoolul şi mirodeniile joacă un rol favorizant.

SIMPTOME si SEMNE.
Acneea rozacee este caracterizată prin pustule aparand pe un fond de roseata difuza si de cuperoză care afectează pomeţii şi nasul īn principal. Este frecventă asocierea cu o eczemă a feţei.

Tratament

Depinde mai puţin de tipul acneei şi mai mult de severitatea leziunilor.

■ In acneele superficiale, este suficient un tratament local pe cale externă. Respectarea igienei este foarte importantă, īn special spălarea cu săpun blānd de două ori pe zi. Este necesară aplicarea de medicamente active īn hiperkeratoză (acid retinoic, numit şi vitamina A acidă), īn seboree (izo-tretinoină, local), īn inflamaţie (peroxid de benzoil īn concentraţie 5 sau 10%). Aplicarea medicamentelor trebuie să fie realizată după reguli precise pentru a evita o iritare prea puternică. Nu este indicată expunerea la soare pe durata tratamentului. Ameliorarea apare după 3-4 săptămāni de la īnceputul tratamentului.

Antibioterapia locală (eritromicină, tetraciclină) dă, de asemenea, rezultate bune īn acneele superficiale. Toate aceste produse pot declanşa o iritare sau o uscare a pielii, adesea chiar recrudescenţa leziunilor īn primele săptămāni. O cremă hidratantă aplicată zilnic remediază aceste probleme. Rezultatele obţinute sunt foarte satisfăcătoare īn 80% din cazuri, cu condiţia totuşi să se depună eforturi de īngrijire pe durata a cel puţin 3-4 luni.

■ In acneele grave prin persistenţa sau prin importanţa leziunilor, tratamentul este general. El are drept scop evitarea cicatricelor. Antibioticele administrate pe cale orală (ciclinele īn special), utilizate timp de cel puţin 4 luni pentru a evita recăderile, sunt extrem de eficiente. Femeia īnsărcinată va evita antibioterapia generală. Retinoidele orale constituie un progres recent deosebit īn caz de eşec ai antibioticelor sau īn formele foarte severe de acnee. Ele diminuează secreţia sebacee şi elimină definitiv acneea īn 4 pānă la 6 luni de tratament. Folosirea retinoidelor impune mijloace de contracepţie foarte sigure deoarece pot produce malformaţii congenitale. Contracepţia trebuie să īnceapă cu o lună īnainte de īnceperea tratamentului, se continuă pe durata tratamentului şi se prelungeşte mai multe luni după oprirea acestuia.

La femei, estroprogestativele suficient dozate īn estro-geni (minipilulele şi micropilulele sunt ineficiente īn acnee), chiar şi androgenii, sunt, uneori, prescrise pentru tratamentul acneei.

PREVENIREA ACNEEI.
Folosirea anumitor produse cosmetice comedogene, abuzul de detergenţi ca şi scoaterea comedoanelor şi a coşurilor trebuie evitate, precum şi orice expunere la soare.
 
 
 
 
 
Mai puteti citi ...
Acneea

Ce stim despre acnee?

Lucruri esentiale pentru o piele sanatoasa

Pssst! Ai grija...

Acneea adulta

6 mituri despre acnee

Acneea: ce stim si ce se poate face?

Ingrijirea gatului

5 pasi pentru un ten nou

Salvarea tenului nostru: citricele

Micile probleme

Retete naturale: Gomajul

Cum sa ai un ten stralucitor?

Cele 4 nevoi elementare ale pielii

Argila pentru un ten impecabil

 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
 
 
 
contul meu
 
 
[cont nou] [am uitat parola]
 
  Clinica Ortodontie Orto Implant - Aparate dentare pentru adulti si copii
Clinica ORTO-IMPLANT EXPERT este specializata in tratamente de ortodontie si implantologie, cu doctori specialisti fiecare avand o extinsa experienta ...
 
 
  Evenimente  
     
  Gift Cardul, cadoul tau surpriza pentru cei dragi!  
   
  O bijuterie, o comoara - Meli Melo - Paris!  
   
 
contul meu
 
Putem ajuta! Informeaza-te cu noi! Impreuna putem identifica si gasi solutii pentru afectiunile sau problemele tale.
 
 

Horoscop
22 Aprilie 2019

 

homeghid de machiajsanatatemachiaj onlineeditorialafectiunicabinete
 
 

Copyright BeautyFace 2008 - 2019 : Realizat de Concept24